Locatie, Locatie, Locatie!De belanrijkste factoren die een rol spelen bij het aankopen van een huis zijn de factoren die je niet kunt veranderen. Een belangrijk voorbeeld daarvan is de locatie van het huis wat je op het oog hebt. Het fenomeen locatie is opgebouwd uit meerdere elelementen.

Buurt

De buurt waarin het huis ligt bepalen voor een groot deel de prijs van een huis. Belangrijke factoren voor de buurt zijn de faciliteiten die aanwezig zijn in de buurt, de winkels, sportscholen, scholen openbaar vervoer, ligging ten opzichte van uitvalswegen, parkeermogelijkheden de samenstelling van de buurt. Loop eens rond door de buurt, op verschillende tijdstippen en kijk naar deze factoren. Op de site het CBS kun je statistische informatie over de buurt per stad raadplegen. De buurt-functie bij funda kan ook een handig middel zijn hierbij. Als laatste is het niet onverstandig om de bestemmingsplannen en andere gemeentebesluiten van de omgeving te bekijken, hierdoor weet je of er een asielzoekerscentrum, verslaafdenopvang of drukke verkeersaders bij je in de buurt komt in de nabije toekomst.

Populariteit

Een wijk kan op de vreemdste manieren populair worden, huizenprijzen in arbeiderswijken in grote steden kunnen in een korte tijd exploderen als de wijk plotsklaps populair wordt. Dit kan omdat de gemeente een herstelplan is gestart voor de wijk of omdat de huizenprijzen in een andere populaire wijk in de stad te hoog zijn geworden voor een bepaalde doelgroep. Populariteit is moeilijk te meten maar is vaak bij bewoners van een stad of dorp of bij makelaars wel te achterhalen.

Huizenprijzen

De huizenprijzen van andere huizen die te koop staan in de buurt zijn vaak een goede indicator van de kwaliteit van de locatie, bereken bijvoorbeeld de gemiddelde prijs per m2 om er een beeld van te krijgen. Via de site van het Kadaster kun je voor een klein bedrag de verkoopbedragen van de huizen op een bepaalde postcode achterhalen en dat is zeker de moeite waard.

Onderzoek de locatie van het huis dat je koopt goed en voorkom onaangename verassingen na het aankopen!

Geen opmerkingen:

Huizen te koop in Utrecht

Huizen te koop in Amsterdam

Huizen te koop in Haarlem

Huizen te koop in den Haag