Huis kopen: bodemveronteiniging

Bij het aankopen moet u op allerlei zaken letten, als koper hebt u rechten maar ook zeker plichten. U bent verplicht gedegen onderzoek te doen naar het huis dat u aankoopt. Een onderdeel daarvan is het onderzoeken of er sprake is van bodemverontreiniging. Hoewel de verkoper de plicht heeft eventuele verontreiniging of onzekerheden op dit gebied te melden is het raadzaam hier onderzoek naar te doen.

 

Dat onderzoek kun je op bepaalde manieren doen, je kunt bij de makelaar of verkopende partij navragen of er een eventuele olietank aanwezig is of dat er eventuele historische gegevens zijn over verontreiniging of misschien zelfs een KIWA certificaat.

 

Voor alle olietanks die verwijderd zijn na 1998 is een KIWA certificaat verplicht. Het KIWA certificaat garandeerd dat de olietank op een zorgvuldige wijze verwijderd is en dat de omliggende grond ook vervangen is. Uw gemeente of het kadaster heeft ook een loket waar u terecht kunt met vragen over de bodemkwaliteit van het te kopen of te verkopen huis.

 

U kunt altijd nog een bodemonderzoek uit laten voeren, en dat is een behoorlijk prijzige aangelegenheid. Raadpleeg daarom eerst de gemeente en als er vanuit de gemeente twijfel is over de kwaliteit van de grond, houd er dan rekening mee dat een zeer prijzige sanering voor u als toekomstige huiseigenaar in het verschiet ligt.

 

Vraag dus altijd goed door aan de verkoper, doe onderzoek bij de gemeente en het kadaster en vraag naar certificaten.

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Huizen te koop in Utrecht

Huizen te koop in Amsterdam

Huizen te koop in Haarlem

Huizen te koop in den Haag