Goedkoper lenen door Europesche hypotheekmarkt

Voor huizenkopers is het op dit moment lastig een hypotheek te krijgen van een bank uit een ander land. Banken schrikken vooral terug van lastige regelgeving bij grensoverschrijdende taxaties, inschrijvingen in het kadaster en gedwongen verkoop. Door het toenemen van de Concurrentie binnen de EU, zouden huizenkopers tot 470 euro per 100.000 geleende euro's, kunnen besparen concludeerde een rapport van de Europese Commissie in december.

De ministers van Financiën van de 27 EU-landen hebben recent in Brussel vastgesteld dat de Europese Commissie moet zorgen voor meer concurrentie tussen hypotheekbanken binnen de EU. De ministers vroegen de EC om aan te tonen welke landen de grootste obstakels opwerpen voor buitenlandse banken. Er werd gevraagd om een score systeem voor kadaster en gedwongen verkoop kosten.

Tevens moeten consumenten dan ook het lef hebben om een hypotheek aan te durven vragen over de grens, aldus de ministers. De bewindslieden willen verrassingen voor de klant voorkomen door het rentepercentage en andere voorwaarden in alle EU-landen beter vergelijkbaar te maken om zo een zo transparant mogelijk plaatje te schetsen.

Circa 1 procent van alle hypotheken wordt buiten het eigen land afgesloten, zo bleek uit een recent onderzoek van de Europese Commissie.

Dat komt volgens EU-commissaris McCreevy deels doordat consumenten voor zo'n grote uitgave liever naar een instituut gaan dat ze goed en lang kennen en waar dezelfde taal gesproken wordt. Maar ook de verstrekkers van de financiering blijven liever in hun eigen regio. "Dan weten ze welke regels er zijn voor het innen van schulden en waar vroegere schulden staan geregistreerd", legde McCreevy uit.

Momenteel is het nog erg moeilijk om via een lokale bank een financiering te krijgen voor een object in het buitenland. Vaak wordt enkel voor grenswoningen in Duitsland en Belgie een uitzondering gemaakt, daar de bank dan nog enig zicht heeft op de waarde en waardeontwikkeling van het object. Als je een huis in het buitenland wil kopen ben je dus als consument ook vaak aangewezen op de daar gevestigde banken. 100% financiering hoort in veel Europesche landen niet tot de mogelijkheden. Marktwerking kan dus gunstig uitpakken voor consumenten echter moeten er ook nog heel wat andere obstakels uit de weg geruimd worden voor het zover is.

Geen opmerkingen:

Huizen te koop in Utrecht

Huizen te koop in Amsterdam

Huizen te koop in Haarlem

Huizen te koop in den Haag