Halal Hypotheek kan nog niet

Veel banken spreken al jaren over de eventuele invoering van een 'halal-hypotheek'. Vooralsnog blijkt het echter onmogelijk om deze specifieke leningvorm aan te bieden. Het is ook moeilijk om hypotheekrenteaftrek te krijgen als je geen rente betaalt.
Moslims mogen volgens de regels van hun geloof geen rente ontvangen of betalen. Er bestaat in sommige landen een constructie waarbij de bank een woning koopt, waarna de klant elke maand een deel van het huis overkoopt. Zodoende is er geen sprake van rente. Zo'n constructie blijkt vooral juridisch nogal ingewikkeld.De studie wijst uit dat de meest gebruikte contractsvormen van islamitische hypotheken buiten het gedragstoezicht vallen. Dit komt volgens DNB en de AFM door de beperkte reikwijdte van de definitie van krediet in de Wet op het Financieel Toezicht.

Enkel door verandering van de Nederlandse wet, wordt het mogelijk om een dergelijke hypotheekvorm aan te bieden. Dat concluderen De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De twee instanties analyseerden onlangs islamitisch financieren om kennis te vergaren en te onderzoeken of het huidige toezicht toereikend is.

De zorgplichtnormen in deze wet zijn daarentegen open geformuleerd. Daardoor zijn zij waarschijnlijk wel goed toepasbaar op islamitische financiële producten en diensten.

Of de wet moet veranderen om deze producten mogelijk te maken, hangt volgens de AFM onder meer af van de producten en de bijbehorende contractsvormen die de komende tijd op de markt zullen verschijnen.

Afwachten dus voor mensen die een Halal-hypotheek willen!

Geen opmerkingen:

Huizen te koop in Utrecht

Huizen te koop in Amsterdam

Huizen te koop in Haarlem

Huizen te koop in den Haag