Waar op te letten bij het kopen van tegels?

Tegelsoorten
Er zijn letterlijk duizenden soorten tegels: Wandtegels, Vloertegels, Mozaïek tegels, Natuursteen (tegels) al dan niet in handvorm, machinaal, ambachtelijk gemaakt, hand beschilderd of via het zgn foto procede bedrukt etc. Hieronder worden er een aantal verschillen beschreven:

Productieproces
De meeste tegels met motieven worden tegenwoordig machinaal bedrukt d.m.v. een foto procédé. Deze tegels kunt u herkennen doordat het motief op de tegel is opgebouwd uit vele kleine puntjes, een raster. Dit ziet u pas als u vlak op de tegel kijkt of een vergrootglas gebruikt. Dit “foto procédé” geeft toch een zekere regelmatige onregelmatigheid. Prijstechnisch erg gunstig maar de kenner prefereert de “echte handgemaakte” tegel. Deze zijn echter veel duurder.

Wandtegels
Vrij dunne tegels in verschillende formaten, het meest gebruikte formaat is 15 x 15. Prijzen variëren van €5 /m2 tot €200 /m2. Ook de meest eenvoudige witte wandtegel van € 8,95/m2 is tegenwoordig goed te gebruiken. Vaak zijn ze wel iets minder maatvast en er zit er nog wel eens een kleine onregelmatigheid in de glazuurlaag.

Wand- en vloertegels zijn de laatste jaren, wat betreft het uiterlijk, steeds meer op elkaar gaan lijken. Grote tegels worden niet langer alleen voor de vloer gebruikt. Ook wanden worden hiermee afgewerkt. Grote tegels op de wand geven een ruimtelijk effect. Mozaïektegels zijn ook erg populair en worden voor zowel vloer als wand gebruikt.

De kwaliteit wordt bepaald door: dikte en sterkte glazuurlaag, maatvastheid van de tegel en het productieproces.

Mozaïek tegels
De kleine mozaïek tegeltjes zijn tegenwoordig weer heel populair. Deze tegeltjes worden aangeleverd op matten van dun nylon gaas en kunnen dus heel makkelijk en snel verwerkt worden. Let echter goed op, er zijn twee types: van keramiek (gebakken klei) zoals gewone tegels of van glas! Bij het snijden van deze mozaïek tegels voor de hoeken kunt u de keramische tegels gewoon snijden. De glazen variant is veel moeilijker en kan alleen met een slijper met diamant schijfje geslepen worden.

Natuursteen
Fantastisch mooi en niet eens zoveel gek duurder dan een goede vloertegel. Wel vergt de verwerking meer aandacht. Marmeren vloertegels met speciale marmerlijm aanbrengen want marmer is poreus materiaal en lijmen op grijze cementbasis kunnen later voor vlekvorming zorgen. Het snijden van natuursteen kan alleen met diamant schijven. Of met de haakse slijper op met een CLIPPER watergekoelde steenzaag. Het is meer werk maar het resultaat is er naar. Wel zijn natuursteen vloeren vaak kwetsbaarder voor krassen, vooral marmer en arduin (Belgisch hardsteen) een granieten vloer is juist weer erg krasvast.

Altijd uit dezelfde partij kopen
Koop altijd tegels kopen u met hetzelfde tintnummer, dus uit dezelfde partij. Anders kunnen er kleurverschillen optreden! Later tegels bijkopen is dus altijd lastig omdat vaak die partij al uitverkocht is. Zeker bij de goedkope tegels. Bij gerenommeerde fabrikanten kunnen sommige tegels 20 jaar later nog worden bijbesteld. Hoewel kleine kleurverschillen dan niet uitgesloten zijn is het altijd beter dan alles opnieuw tegelen.
Koop dus voldoende tegels, wij adviseren minimaal 1 doos = 1 m2 extra bestellen en anders minimaal 5 % extra. Als u voor het eerst gaat tegelen neem dan nog iets extra omdat u in het begin nog wel eens een tegel zult versnijden.

Vloer
Aan de vloertegelmassa worden stoffen toegevoegd die ervoor zorgen dat de tegel na het bakproces nog slechts een minimum hoeveelheid water opneemt. Wandtegels echter hebben aan de achterkant een hogere wateropname. Dan blijven ze beter aan de muur plakken. De wandtegels zijn wat poreuzer zodat de lijm beter hecht. Een glazuurlaag zorgt ervoor dat de tegel beschermd wordt tegen water van buitenaf. De glazuurlaag zorgt voor een makkelijk onderhoud. Vloertegels missen dit gladde laagje. Deze hebben vaak een ruwer oppervlak om de kans op slippartijen te verkleinen.

Geen opmerkingen:

Huizen te koop in Utrecht

Huizen te koop in Amsterdam

Huizen te koop in Haarlem

Huizen te koop in den Haag