Hypotheekrenteaftrek, kans of bedreiging?

Het verleden wijst uit dat het afschaffen/inperken van den hypotheekrenteaftrek grote gevolgen kan hebben voor de economie.

In 1991 werd in Zweden de hypotheekrenteaftrek ingeperkt tot 30%, waar het eerst was gemaximeerd op 90% .

Een grote recessie was het gevolg. Huishoudens konden hun hypotheek niet meer betalen. Of moesten noodgedwongen hun huis verkopen omdat hun woning niet meer genoeg waard was als onderpand.

In ons land is de hypotheekrenteaftrek ingevoerd om eigen woningbezit te stimuleren.
Al geruime tijd gaat het in ons land in de politiek over de hypotheekrenteaftrek. De meningen hierover zijn sterk verdeeld.

Ook houdt het de huizenbezitters bezig: Worden hun woningen minder waard op den duur?
De starters zijn huiverig, omdat de netto-lasten flink zullen stijgen. Wat ze niet weten is dat als de huizenprijzen dalen dat ze ook minder hoeven te lenen?

Cijfers wijzen uit dat bijna 70% van de uitbetaalde hypotheekrenteaftrek naar de hogere inkomens gaat. De hogere inkomens profiteren dus het meeste van eigenwoning bezit. Dit is in beginsel niet de bedoeling van de hypotheekrenteaftrek.

Is het slim om te wachten met het kopen van een (eerste) woning?
Het is niet duidelijk wanneer en in welke vorm de hypotheekrenteaftrek gaat veranderen. Ik denk dat de fase van je leven waarin je je bevindt en de behoeftes die daar bij passen belangrijker zijn.

Zweden is een goede les geweest in hoe het niet moet. Niemand hoeft te vrezen voor drastische veranderingen op korte termijn. Alles gaat stukje bij beetje zodat de economie er zo min mogelijk onder lijdt.

2 opmerkingen:

Pieter zei

Gewoon gehele inkomstenbelasting afschaffen. Is die hypotheekrente aftrek ook geen issue meer, en kunnen vrijwel alle starters een lekker groot huis kopen..

TheRock zei

Ja dat zou mooi zijn inderdaad, maar niet erg waarschijnlijk.

Het kan wel allemaal wat makkelijker en helemaal eerlijk ten opzichte van huurders is het ook niet, al ontvangen zij huursubsidie, maar dat gaat dan weer rechtstreeks naar de huiseigenaren...

Huizen te koop in Utrecht

Huizen te koop in Amsterdam

Huizen te koop in Haarlem

Huizen te koop in den Haag