Prijsstijging koopwoningen Juni vrijwel onveranderd

De verkochte bestaande koopwoningen waren in juni gemiddeld 2,8 procent duurder dan een jaar eerder. Een maand eerder was de toename 2,9 procent. De prijsstijging is na februari 2008 duidelijk teruggelopen, zo blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen.

Alle woningtypen (vrijstaande huizen, rijtjeshuizen, appartementen) waren in juni duurder dan een jaar eerder. De grootste prijsstijging deed zich wederom voor bij appartementen, deze waren 3,8% duurder dan in juni 2007.

Huizen in de categorie Twee-onder-een-kapwoningen stegen met 2,2 procent het minst in prijs. Met uitzondering van Zeeland lagen de prijzen in alle provincies hoger dan een jaar eerder.

Vergeleken met mei dit jaar stegen de prijzen van bestaande koopwoningen in juni met 0,4%. De grootste stijging deed zich voor in Limburg. In vier van de twaalf provincies daalden de prijzen van mei op juni, het meest in Zeeland.

In juni wisselden slechts 16000 bestaande woningen van eigenaar. Dat is bijna 10% minder dan een jaar eerder. Het aantal verkochte huizen was bij alle woningtypen lager dan in juni 2007. Het lijkt erop te wijzen dat de kopers erg huiverig zijn.

Van maand tot maand kan het aantal verkochte woningen sterk wisselen hier is ook een seizoensinvloed in te herkennen. Ook over een langere periode was er echter een afname. In het eerste halfjaar van 2008 was het aantal verkochte bestaande koopwoningen 7% lager dan in de eerste helft van 2007.

De kopers lijken huiverig om in te stappen en huizen in onpopulaire omgevingen staan nog langer te koop. De stijgende hypotheekrente en de koopkrachtdaling zullen geen positieve invloed op de huizenmarkt hebben.

Geen opmerkingen:

Huizen te koop in Utrecht

Huizen te koop in Amsterdam

Huizen te koop in Haarlem

Huizen te koop in den Haag