Energie bedrijven maken weer recordwinsten!

De Energiebedrijven presenteren hun recordwinsten wederom dit kwartaal, het grootste deel van deze winsten gaat linea recta naar de staatskas (provincies, gemeenten etc). In hun marketing zijn de energiebedrijven je vriend en willen ze dolgraag dat je energie gaat besparen, maar eigenlijk ook niet. Ik krab dan ook altijd aan mijn bol als ze zuinigheidstips presenteren in hun reclames.

Een lijstje (verschillende periodes, slechts ter illustratie):
-Nuon : 442 miljoen
-Essent: 26 miljard
-Eneco: 426 miljoen


Ook kun je tegenwoordig via onze energievrienden zonnepanelen laten installeren en laten financieren tegen een rente van (jaja) 11,9%, de normale banken zijn nog goedkoper!

Zolang we het nog even met deze verkapte diefstal moeten doen moeten we toch maar zo zuinig mogelijk doen. Hieronder een berg tips om energie te besparen:

Stand-by

Een TV die stand-by staat, blijft energie gebruiken. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld computers, magnetron, geluidsapparatuur, printer of scanner. Het stand-by verbruik in een gemiddeld huishouden is jaarlijks 400 tot 550 kWh, of € 80 tot € 110 per jaar (prijspeil 2006).Het is een fabel dat computers sneller slijten als u ze vaak aan- en uitzet. Veel mensen laten hun PC dag en nacht stand-by staan. Dit kost evenveel als een lamp van 40 Watt die 8 uur per dag brandt. Wanneer u de PC 's nachts uitzet bespaart u € 25,- per jaar.

Sluipverbruik

Als u een computer met de knop uitzet, kan het apparaat toch nog stroom verbruiken als de stekker in het stopcontact zit. Dit geldt ook voor printers, faxen en andere randapparatuur.

Wanneer u een oplader niet gebruikt, of als het apparaat vol is, haal dan de oplader uit het stopcontact. Anders blijft deze stroom verbruiken. Denk daarbij aan de oplader voor de kruimeldief, de elektrische tandenborstel, gameboy, mobiele telefoon of batterijen.De meeste halogeenlampen werken met een transformator. Deze verbruikt ongeveer 5 Watt aan elektriciteit. Wanneer de aan/uit-schakelaar tussen de transformator en de lamp zit, blijft de transformator ook stroom verbruiken als de lamp uit is. U kunt dit controleren door te voelen aan de transformator. Is deze warm terwijl de lamp uitstaat, dan 'lekt' er energie. Met een schakelaar tussen het stopcontact en de transformator zet u alles uit. De stekker eruit trekken kan ook.Dimmers verbruiken ook vaak energie als de lamp uit is. Dit voorkomt u door de aan/uit schakelaar tussen stopcontact en dimmer te plaatsen of de stekker eruit te trekken. Alle dimmers in Nederland hebben per jaar tezamen een sluipverbruik dat gelijk is aan het elektriciteitsverbruik van 10.000 woningen.

Wassen en drogen

Was op een zo laag mogelijke temperatuur, dan bespaart u op de energiekosten. Wassen op 60 graden kost twee keer zoveel energie als wassen op 40 graden. Wassen op 90 graden kost drie keer zoveel energie als wassen op 40 graden. Stel u draait 250 wasbeurten per jaar, waarvan 50 op 40°C en 200 op 60°C. Door voortaan 200 keer op 40°C en 50 keer op 60°C te wassen bespaart u € 18,- per jaar. Moderne wasmiddelen werken uitstekend op 40 graden.Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders regelmatig wassen met een trommel die niet helemaal vol is. Wanneer u altijd met volle trommel wast, is bijna een kwart van het aantal wasbeurten overbodig. Zo kunt u zeker € 13,- per jaar besparen.Door het wasgoed goed te centrifugeren voordat het de droger ingaat, gaat het droogproces sneller en spaart u dus energie.Drogers hebben òf een tijdklok die u zelf moet instellen, of een droogprogramma. Stel de droogtijd met een tijdklok niet té lang in. Dat kost onnodig energie. Een droger met een programma droogt de was tot een bepaalde vochtigheid en slaat dan af.Een droger gebruikt per droogbeurt ongeveer 2,9 kWh, dit kost € 0,58. Gemiddeld drogen wij 4,5 keer per week, of 210 keer per jaar. Als u de was 50 keer buiten ophangt bespaart u 145 kWh of ruim € 29,- per jaar. Langer drogen bij een lage temperatuur bespaart energie. Sommige drogers hebben hiervoor een Economy-toets met een energiebesparend programma.Zowel de luchtdroger als de condensdroger verbruikt minder energie als ze in een verwarmde ruimte staan. Dit heeft alleen zin wanneer deze ruimte toch al verwarmd is, en er niet extra voor gestookt hoeft te worden.
Koelen

Plaats de koelkast op een koele plaats, niet te dicht bij verwarming, fornuis of de zon.Zet een koelkast met de achterkant minstens 10 centimeter van de muur af. Het apparaat gebruikt minder energie als de warmte die aan de achterkant vrij komt makkelijk weg kan. Houd de achterzijde van de koelkast stofvrij.Open de deur zo min en zo kort mogelijk. Zo gaat er zo min mogelijk koude verloren.Energie bespaart u ook door het apparaat regelmatig te ontdooien (tweemaandelijks of wanneer er een laag ijs opzit). Ontdooi ingevroren producten in de koelkast. De kou die vrijkomt wordt gebruikt voor de koeling.Zet de koelkast uit als u deze een tijd niet gebruikt, bijvoorbeeld tijdens vakanties. Zet de deur dan op een kier om schimmels tegen te gaan.Een slecht sluitende deur 'lekt' energie. Controleer dit door een stukje papier tussen de deur en de koelkast te steken en te trekken. Voelt u weerstand, dan sluit de deur nog goed. Het randje rubber langs de deur houdt u soepel door het regelmatig te reinigen met een vochtige doek.Het Energielabel geeft informatie over het energieverbruik van het apparaat. Het Energielabel kent klassen voor energieverbruik, waarbij A het energiezuinigst is en G het meest energie verbruikt. Klasse D staat voor een gemiddeld energiegebruik. Bij de koel- en vriesapparaten zijn er binnen de A-klasse nog twee zuinigere categorieën te onderscheiden. Dit is een koelkast met een energie-index (EI) groter dan 0,30 en kleiner of gelijk aan 0,42, kortweg A+ label genoemd en een koelkast met een EI kleiner of gelijk aan 0,30, kortweg A++-label genoemd. De energie-index van de koelkast staat aangegeven op het de energielabel sticker die bij nieuwe koelkasten geleverd worden. Een A+-koelkast is ongeveer 13% zuiniger dan een koelkast met 'gewoon' A-label en een A++koelkast is ongeveer 19% zuiniger dan een A-label koelkast.

Een koelkast met A-label bespaart gemiddeld 72 kg CO2 en € 30,- per jaar vergeleken met een gemiddelde koelkasten die momenteel gebruikt worden. Een koelkast met A+-label bespaart gemiddeld 103 kg CO2 en € 40,- per jaar. Een koelkast met A++-label bespaart per huishouden minimaal 131 kg CO2 en € 50,- per jaar ten opzichte van een gemiddelde koelkast.Koop een koelkast op maat. Eentje die geschikt is voor de grootte van uw huishouden. Een vuistregel hierbij is: neem voor een eenpersoonshuishouden een koelkast van 100 liter en voeg vervolgens 50 liter per persoon toe. Hoe groter de koelkast hoe meer energie nodig is om hem te koelen.

Koken
U bespaart energie door pannen te gebruiken die niet groter zijn dan nodig is, niet teveel water te gebruiken om in te koken en door tijdens het koken de deksels op de pannen te houden. Zorg wel dat de pan niet kleiner is dan de pit -ongeacht of u op gas of elektriciteit kookt. Anders gaat veel warmte langs de pan verloren. Gerechten die lang moeten koken kunnen in een snelkookpan. Dit bespaart tijd en energie. Voor het koken van water is de waterkoker energiezuiniger dan het gasfornuis, die op zijn beurt weer energiezuiniger is dan de magnetron.

Verwarmen en warm water
Zet de kamerthermostaat een uur voor vertrek of voor het slapen gaan op 13 tot 15 graden, of ongeveer 5 tot 7 graden lager dan de normale temperatuur. Het huis wordt dan niet te vochtig. Dit kan u ruim € 39,- per jaar besparen (prijspeil 2006). Als het vriest is de buitenlucht droger en kan de verwarming meer dan 5 tot 7 graden lager zonder dat de lucht in huis te vochtig wordt. In huizen die na 1994 zijn gebouwd kan het efficiënter zijn om het huis 's nachts op dezelfde temperatuur te houden. Deze huizen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak vloer- of wandverwarming. Laat wel altijd de ventilatieroosters open staan.De thermostaat overdag één graad lager, bespaart gemiddeld 7 % op uw energiegebruik voor verwarming. Dat scheelt een gemiddeld huishouden 90 m3 gas of ruim € 51,-.Zeker als uw woning geen dubbele beglazing heeft, gaat er veel warmte verloren via de ramen. Als u 's avonds de gordijnen sluit houdt u veel warmte binnen.Zet de pomp van de centrale verwarming in de zomer uit. Laat de pomp wel 1 keer per maand even lopen om te voorkomen dat deze vast gaat zitten. Deze tip geldt alleen voor oude cv-ketels. Moderne ketels hebben een automatische pompschakelaar die u niet zelf uit hoeft te zetten om te besparen. Bij een combi-ketel kunt u de pomp niet uitzetten.Als u langer dan 5 dagen van huis gaat, kunt u de waakvlam uitdoen. Ook 's zomers kan de waakvlam uit. Dit bespaart ca. 90 m3 gas of € 51,-. Deze tip geldt alleen voor oude cv-ketels. Moderne ketels hebben een elektronische ontsteking en geen waakvlam.Per jaar bespaart u met een waterbesparende douchekop 10 m3 water en 45 m3 gas. De kostenbesparing ligt rond € 39 per huishouden persoon, afhankelijk van de waterprijs in uw woonplaats. Met een toestel dat erg veel warm water levert per minuut, kunt u circa € 93 per jaar besparen. Bij een elektrische boiler zijn de besparingen ook groter omdat verwarmen met elektriciteit duurder is.Per keer staan wij gemiddeld 8,5 minuten onder de douche. Eén minuut korter douchen bespaart warm water en dus energie. Als iedereen in Nederland meedoet, scheelt dat 27 miljard liter water per jaar. Dit is gelijk aan 45.000 zwembaden van 12 x 25 meter en 2 meter diep (de afmeting van een wedstrijdzwembad).Een bad kost meer warm water dan een douche. Ligt u graag lang in een warm bad, overweeg dan eens de badkuip te isoleren. Het water blijft dan langer warm.

Geen opmerkingen:

Huizen te koop in Utrecht

Huizen te koop in Amsterdam

Huizen te koop in Haarlem

Huizen te koop in den Haag