Energierekening wordt gemiddeld 144 euro hoger

Gebaseerd op de tarieven van juli 2008 betaalt een huishouden met een gemiddeld energieverbruik 1 869 euro per jaar aan gas en elektriciteit. Dat is 144 euro meer dan in juli 2007 en een stijging van ruim 8 procent. De tarieven voor aardgas en elektriciteit worden mede bepaald door de ontwikkeling van de olieprijs in de voorgaande maanden. De gestegen olieprijzen in de eerste helft van dit jaar leiden nu ook tot een hogere energierekening.


Hieronder een overzicht van de opbouw van de kosten, je ziet dat belasting een behoorlijk deel uit maakt van de stijging. Met de complimenten van Grijs I. Persoonlijk vind ik het het meest schrijnend dat de energiebelasting niet direct wordt aangewend om nieuwe energiebronnen te promoten of te faciliteren. Daarnaast wordt er ook nog een groot deel van de winst van de bekende energiebedrijven direct doorgesluisd naar de lokale overheden, daar zij vaak de grootste aandeelhouders zijn.
Van de stijging is een bedrag van 102 euro toe te schrijven aan hogere leveringskosten voor gas. Btw en energiebelasting dragen voor 40 euro bij aan de stijging van de energierekening.

Ook de leveringskosten voor elektriciteit stegen. In januari 2008 werd de energiebelasting op gas en elektriciteit verhoogd en in juli 2008 is de energiebelasting op elektriciteit nogmaals verhoogd. De stijging van de energierekening is iets gedempt door een afname van de transportkosten voor aardgas. De transportkosten voor elektriciteit bleven vrijwel gelijk.

Helaas wordt het er allemaal niet goedkoper op, maar misschien is het wel de moeite waard om er dus thuis een sport van te maken te bezuinigen. Kijk hier voor bezuiningstips.

Geen opmerkingen:

Huizen te koop in Utrecht

Huizen te koop in Amsterdam

Huizen te koop in Haarlem

Huizen te koop in den Haag